Gouda Kaasmarkt

Eeuwenlang brachten boeren uit omliggende dorpen hun zelfgemaakte kazen naar ‘Ter Gouwe’ om te verkopen.

Sinds eeuwen wordt er iedere donderdag op de Markt in Gouda Goudse kaas verhandeld. Van de eerste donderdag in april tot en met de laatste donderdag in augustus vindt er iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur (behalve op Hemelvaartsdag) op de Markt de traditionele Kaasmarkt plaats. En net als vroeger maken boeren en kaashandelaren een prijs door middel van ‘handjeklap’. Naast de wereldberoemde kaas, kun je genieten van kramen waar stroopwafels en poffertjes worden gemaakt en waar oude ambachten worden beoefend.

Bloeiende handel

De Kaashandel was een bloeiende handel: in 1937 werd er op de Goudse kaasmarkt 4,5 miljoen kilo kaas verhandeld. Deze kaas werd in dat jaar aangevoerd met 15.245 wagens. De echte handel komt nu vaak elders en op andere manieren tot stand. Maar sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt de kaasmarkt dankzij heel veel vrijwilligers in stand gehouden om te laten zien hoe de koop en verkoop van kaas vroeger in zijn werk ging.

Cheese Valley

Cheese Valley, een uniek gebied midden in het Groene Hart. Vier gemeenten met bijzondere verhalen en belevenissen. En bovenal het hart en de oorsprong van échte kaas, het gele goud van Holland. Luister hieronder naar het verhaal.

Bekijk hieronder wat er nog meer te beleven is in de buurt.

Ontdek & Deel #cheesevalleyholland

Wil je niets missen?

Ontvang inspiratie en het laatste nieuws over activiteiten. Volg ons via social media of onze Cheese Valley nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies.