De streek

Cheese Valley is een kleine, charmante streek van vier gemeenten. Elk met haar eigen kaasgeschiedenis en tradities. En alle even gastvrij.

Cheese Valley is Nederland op z’n best. Een waterrijk gebied dat je fietsend, wandelend en varend beleeft – van stad naar dorp, van kaasboerderij naar kaasmarkt. Een landschap van rivieren en plassen, van uitgestrekte veenweiden waarop het sappigste gras groeit en koeien gulzig grazen. De beste bodem voor kaas, zuivel en de puurste smaken. Ontdek, beleef en proef het gele goud van Holland.

Bodegraven-Reeuwijk

Zo vallen de halfharde kazen uit Bodegraven-Reeuwijk vrijwel ieder jaar in de prijzen en regelmatig wint een boerderij uit dit gebied de Boerenkaas Cum Laude-trofee. Bijzonder is ook de traditie die al decennialang in ere wordt gehouden: de kroning van de Kaaskoningin. Een fantastisch hoogtepunt van de Najaarsmarkt! In het Kaasmuseum kun je de portretten van alle Kaaskoninginnen bewonderen, en leren over het rijke kaasverleden van Bodegraven-Reeuwijk.

Gouda

Gouda is natuurlijk een stad die als het ware kaas ademt. Maar eigenlijk maken ze in Gouda helemaal geen kaas. Wat is het geheim van de stad die wereldberoemd is om haar kazen? Het sleutelwoord is handel: boeren uit de streek brachten hun romige, ronde kazen naar de weekmarkt in Gouda, waar ze als ‘Goudse kaas’ werden verhandeld. Je kunt met kaas rustig een dagje vullen in Gouda. En thuis nagenieten, dat doe je met een stuk kaas uit een van de originele kaaswinkeltjes in de historische binnenstad of van de beroemde Goudse Kaasmarkt.

Krimpenerwaard

Tussen Rotterdam en Gouda ligt misschien wel het best bewaarde geheim van Nederland: de Krimpenerwaard. Een gebied met een ongekende charme en eigenheid. Ieder voorjaar dansen en springen de melkkoeien er letterlijk weer de wei in. Een feest om te zien! Al eeuwenlang houden de boeren het gras zo eiwitrijk en mals mogelijk. En dat proef je: alle smaak van de melk zit in de kaas. Want als je denkt dat alle kaas tegenwoordig fabriekskaas is, heb je het gelukkig mis: in de Krimpenerwaard zijn er nog genoeg zelfkazende boeren en boerinnen!

Woerden

Vroeger bracht de handelaar producten van boerenbedrijven naar de stad. Slim, want zo kreeg hij een goede prijs! Maar al gauw had de boer zelf in de gaten dat Woerden een belangrijke plek voor zijn koopwaar was. En dat het de moeite loonde om de reis zélf te ondernemen! En zo trok hij, op paard en wagen, en zonder handelaar, naar de stad. Hij was niet de enige… In 1410 was de eerste boerenmarkt een feit. Het prille begin van Boerenmarktstad Woerden! Deze innige band met het platteland en nuchtere ondernemersgeest zijn nooit uit de stad verdwenen. Nog iedere zaterdag is het Kerkplein in Woerden de handelsplek voor de lekkerste boerenproducten.

Ontdek & Deel #cheesevalleyholland

Wil je niets missen?

Ontvang inspiratie en het laatste nieuws over activiteiten. Volg ons via social media of onze Cheese Valley nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies.